Geloofsbelijdenis van 1689

1689_kopen

De Baptistengeloofsbelijdenis van 1689 is nu beschikbaar in het Nederlands.

Let op: Via Lulu is het enkel mogelijk via creditcard te betalen. Mocht u niet over een creditcard beschikken, kunt u kiezen voor een prepaid Visa optie als de 3V Card. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor het gebruik van deze middelen.

De London Baptist Confession of Faith of 1689 is als document van groot historisch beland maar ook nu nog uiterst actueel. Dit is het belangrijkste belijdenisgeschrift van deParticular Baptists, of zoals ze zich tegenwoordig in de Engelssprekende wereld noemen, de Reformed Baptists. Dit zijn baptisten die de calvinistische verlossingsleer aanvaarden, of zoals men het in het Engels noemt: de doctrines of grace (de leer van genade). Deze belijdenis is een van de drie grote belijdenisgeschriften die in de 17e eeuw zijn voortgekomen uit het puritanisme (de andere twee zijn de Westminster Confession of Faith van 1647 en de Savoye Declaration van 1658).

De London Baptist Confession of Faith of 1689, die soms kortweg de ‘1689’ wordt genoemd, fungeert nu nog als het belangrijkste belijdenisgeschrift voor Reformed Baptists. Internationaal is dit een groeiende beweging die samengaat met een opleving in wijdere kring van de studie en toepassing van de principes van de Reformatie (de beweging die in Noord-Amerika bekend staat als New Calvinism). De meeste Reformed Baptist gemeenten elders in de wereld gebruiken de ‘1689’ als belijdenis voor de gemeente of spreken een duidelijke verbondenheid uit met deze belijdenis. Deze belijdenis is in de twintigste eeuw in veel talen vertaald. Tot op heden was er geen vertaling in het Nederlands.  Deze uitgave wil in deze leemte voorzien.

Deze uitgave is van belang voor allen die studie willen maken van de principes van de Reformatie en hoe deze aanvaard en toegepast zijn door baptisten. In de 17e eeuw ging men de uitdagingen aan waar de gemeenten destijds mee geconfronteerd werden op basis van Gods Woord. Het belang voor onze tijd is gelegen in de eigentijdse toepassing van tijdloze principes die hun oorsprong niet alleen in de Reformatie vinden, maar die, als het goed is, herontdekkingen zijn van de boodschap van de Bijbel als het eeuwig blijvende Woord van God (1 Pet. 1:25).